ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


пʼятницю, 24 червня 2016 р.

24.06.2016р. Б. / О. Ростислав Пендюк: Сучасна молода людина дуже потребує Бога і Церкви

Сучасна молодь дуже потребує Бога і Церкви. Якщо молода людина не перейнята Богом, це не тому, що не хоче, а тому, що їй не допомогли, не підказали, не дали можливості пізнати Його. Про це заявив Голова комісії УГКЦ у справах молоді о. Ростислав Пендюк, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року ПМВ проводить у Брюховичах.

Розповідаючи про молодіжне душпастирство, о. Ростислав підкреслив, що сучасна молодь змінилася, вона добре поінформована, не сприймає імперативів, водночас прагне перебувати у спільноті. І все це треба враховувати священику, працюючи з молоддю.

"Якою є сучасна молодь? Вона дуже змінилася. А ми іноді застосовуємо підходи, які були 70 років тому. Раніше найбільшими авторитетами для молодої людини були вчитель і священик. Вони були єдиним джерелом інформації. Сучасна молодь має багато можливостей. За допомогою гаджетів за кілька секунд можна отримати відповідь на будь-яке запитання. Молодій людині недостатньо знати, що "так", вони хочуть знати "чому так"?" - підкреслив о. Ростислав Пендюк.

Він відзначив, що за взірець праці з молоддю варто взяти Євангельський уривок про учнів з Емаусу. "Коли Ісус підходить до учнів, молодих людей, які чимось зажурені і питає: що для вас важливо, що вас хвилює? Це є початок праці з молоддю. Ми маємо дати можливість їм висловитися. Коли вони висловилися, Ісус починає говорити про те, що для них важливо, Він виходить з їхніх потреб і очікувань і починає їм пояснювати, що про це написано у Слові Божому, що про це думає Бог. І далі починається момент Євхаристії, Літургії, храму", - зазначив Голова комісії УГКЦ у справах молоді.

Отже, підкреслив священик, три важливих етапи в праці з молоддю: почути, спробувати пояснити і привести до Бога. "Ця дорога може тривати два дні або два роки, або може взагалі не привести до третього пункту, до Бога. Таке буває", - зауважив о. Ростислав.

Він відзначив, що до Церкви приходять люди з різним досвідом, з різним сприйняттям світу і Бога. І це також треба враховувати майбутнім душпастирям.

"Коли ви станете священиками, сподіваюсь, у вас виникне бажання зробити щось для молоді і з молоддю. І ви обов'язково почуєте таку думку: сучасна молода людина не потребує Церкви. Не вірте! Це неправда. Сучасна молода людина дуже потребує Бога і Церкви! Якщо молода людина не перейнята Богом і Церквою, це не тому, що не хоче, а тому, що їй не допомогли, не підказали, не дали можливості пізнати Бога", - наголосив о. Ростислав Пендюк.

Голова комісії УГКЦ у справах молоді відзначив, що згідно з усіма соціальними дослідженнями Церква в Україні має найбільшу довіру у суспільстві. І завдання священика в контексті молодіжного душпастирства насамперед зацікавти молодь, зламати стереотипи, які існують, створювати молодіжні спільноти з різними харизмами. "Молода людина потребує спільноти. І хай це буде церковна спільнота", - резюмував о. Ростислав.

Немає коментарів:

Дописати коментар