ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


четвер, 15 вересня 2016 р.

15.09.2016р. Б. / Кардинал Шенборн: Європа розтринькала християнський спадок

«Ми розтринькали і змарнували християнський спадок», — сказав віденський кардинал Крістоф Шенборн під час Меси в катедрі св. Стефана.

Його проповідь пролунала 12 вересня, в день спомину Найсвятішого Імені Марії, та відбилася широкою луною в німецьких медіях.

Архиєпископ Відня нагадав, що свято Імені Марії папа Інокентій ХІ установив з нагоди великого розгрому турків під Віднем 333 роки тому, і запитав, чи ми не є сьогодні свідками нової спроби «ісламського підкорення Європи».

«Ми розтринькали і змарнували спадщину християнської Європи. Тепер дивуємося, як ця Європа виглядає. Ми немов той марнотратний син, який спустив цінне добро свого батька, цінну християнську спадщину. А тепер виявляється, що коли ми потрапляємо в халепу, то нам чогось бракує і спереду, й позаду. Не тільки з погляду економіки, але ще більше у сенсі людському, релігії та віри», — сказав кардинал Шенборн, і запитав: «Що буде з Європою?»

Австрійський ієрарх нагадав, що 333 роки тому Відень був урятований від турецької навали. «Чи ми сьогодні є свідками третьої спроби ісламського завоювання Європи? Багато мусульман про це думають і цього бажають, кажучи: це кінець Європи. Думаю, що те, що зробив Мойсей у сьогоднішньому читанні, і те, що робить милосердний Бог, — подібно й ми повинні просити для нинішньої Європи: Господи, дай нам ще один шанс! Не забувай, що ми — Твій народ. Так як Мойсей, нагадуємо Богові: зрештою, це ж Твій люд, Ти його вивів із землі єгипетської, Ти його освятив, це Твій народ», — говорив архиєпископ Відня.

На завершення він закликав до молитви: «Просімо: Господи, нагадуй нам, що ми — Твій народ. А коли ми заблукали, якщо ми змарнували спадщину, Господи, не зрікайся нас! Не зрікайся цієї Європи, яка принесла стільки святих! Не зрікайся нас через нашу літеплість у вірі».

Немає коментарів:

Дописати коментар