ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


суботу, 4 листопада 2017 р.

04.11.2017р. Б. / 10 правил виховання, через які діти стають геніями

Десять правил виховання, через які діти стають геніями

   
Багато мам мріють виростити з дитини генія. Однак при всьому різноманітті методичних посібників з виховання дітей, точної інструкції до вундеркіндів не створив поки ніхто.

Проте є батьки, які не читають тематичних форумів і педагогічних книг, але їх діти дуже часто стають геніальними. Тутка вирішив розібратися, в чому таємниця цих сімей і склав список їх особливостей.

1. Заохочення самостійності
У звичайних сім’ях впевнені, що дитині забезпечений успіх, якщо вкласти в його голову розуміння «Я можу все». Але куди важливіше вкласти в голову дитини істину «Я можу все сам».

Завдяки такому типу мислення дитина буде знати, що вона не просто йде в майбутнє, а будує його.

2. Лиха біда початок
А шлях до цієї самостійності лежить через те, що їх дитячі починання леліють і дбайливо зберігаються. Якщо дитина за щось взялася, скільки б її не було років, батьки її підтримують і підбадьорюють.

Якщо щось не виходить, старші родичі нагадують: добрий початок, малюк.

3. Довіра — найкраща похвала
Як же пестити і заохочувати починання? Не цукеркою ж дитину за звершення нагороджувати.

Потрібно пам’ятати, що для дитини, яка робить перші кроки в якомусь починанні, сама цінна похвала — довіра. Якщо малюкові починають цілком довіряти якусь справу, значить, він достатньо в цьому досяг успіху.

4. Зовнішнє — не головне
Ще одна важлива відмінність полягає в тому, що майбутніх геніїв ніколи не зациклюють на зовнішньому.

Справа в тому, що утримання дитини в ідеально чистому вигляді — заняття, що віднімає занадто багато сил і в матері, і у її чада. А між тим, на думку мудрих мам, ніякої користі для розвитку особистості чистий одяг не несе. До того ж самим дітям абсолютно наплювати, як вони виглядають.

5. Прийняття неохайності
Навколо дітей теж часто панує хаос, який нікого з мудрих батьків не виведе з себе. Тут розуміють: діти неохайні і поруч з ними завжди щось падає, проливається, прокидається і брудниться.

Тому замість того, щоб зациклити дітей на чистоті будинку, їм дозволяють жити в комфортних умовах, поступово розповідаючи про користь порядку.

6. Батарейки повинні сідати
Звичайні батьки під час прогулянки часто кричать дітям «Не лізь», «Не чіпай», «Заспокійся».

Однак більш мудрі батьки знають, що дитина має виплеснути всю свою невгамовну енергію в дитинстві. Тоді у дорослому житті їй буде простіше бути наполегливою в якомусь одному починанні.

7. Розумна свобода
Можливо, геніям в дитинстві справді було занадто багато дозволено. Однак є межі, за які не можна виходити навіть такій дитині, і стосуються вони поваги до старших.

Навіть якщо ви вирішили не лаяти дитини і заохочувати всі її починання, у разі образи старшого родича треба бути жорстким, щоб окреслити рамки дитячої свободи самовираження.

8. Тато головний, а мама — разом з ним
Повагу до старших потрібно прищеплювати якомога раніше. Діти повинні бачити, що на першому місці в сім’ї — тато з мамою і все, що вони роблять.

Так нащадки не будуть у майбутньому висіти на батьках з криками «зроби» і «хочу», а будуть намагатися всього добиватися самостійно.

9. Дитячий самоконтроль існує
Натомість, як карати дитину через позбавлення, краще створити правила, які обіцяють нащадку якусь вигоду за правильні вчинки.

Якщо дитина не живе у вузьких рамках заборон і покарань, вона вчиться коригувати поведінку заради свого ж блага.

10. Ніщо не залишається непоміченим
Сучасні психологи радять не хвалити дитину за кожну каракулю, стимулюючи її таким чином до розвитку. Однак батьки майбутніх геніїв впевнені, що потрібно заохочувати будь-які звершення.

Навіть якщо такій мамі її чадо принесе кілька незрозумілих мазків на шматку зошитового листа, вона знайде в картині плюси і, що важливо, похвалиться цим твором перед іншими родичами.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар