ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


четвер, 20 жовтня 2016 р.

20.10.2016р. Б. / Домініканці мають нового святого

16 жовтня Папа Франциск канонізував отця Хосе Габріеля дель Розаріо Брохеро, свого співвітчизника і брата Третього Домініканського Ордену.

«Святі – це чоловіки і жінки, котрі глибоко пізнають таємницю молитви. Чоловіки і жінки, які ведуть боротьбу за допомогою молитви, дозволяють Святому Духові молитися і вести боротьбу через них. Вони борються з усіх своїх сил і перемагають, але не самі: Господь перемагає в них і через них» – сказав Папа Франциск під час  урочистої меси на площі Святого Петра.

Вони провели добрий бій

Крім отця Брохеро, Папа Франциск канонізував також інших шістьох святих. Серед них Єлизавету від Святої Трійці, яка жила на межі 19-го та 20-го століть, кармелітську монахиню, наділену даром містичної молитви, а також Йосифа Санчеса дель Ріо, п’ятнадцятирічного мученика з Мексики, який був розстріляний під час повстання «Крістерос». Це повстання було виявом палкого прагнення народу захистити свою віру. За мотивами тих подій з першої половини двадцятого сторіччя у 2012 році було знято фільм «Крістіада».

«Ці семеро свідків, котрі сьогодні були канонізовані, своїми молитвами провели добрий бій за віру та любов. Тому вистояли, сильні у вірі, зі щедрим і вірним серцем», - сказав у проповіді Святіший Отець.

Він звернувся також до учасників урочистості такими словами: «Нехай за їх прикладом і заступництвом Бог також і нам дасть бути чоловіками і жінками молитви; щоб і ми закликали до Бога вдень і вночі; аби дозволили щоби Дух Святий молився в нас; щоби ми молилися, підтримуючи один одного, тримали руки піднесеними, допоки не переможе Боже милосердя».

Настоятель в тривалій подорожі

Хосе Габріель дель Розаріо Брохеро народився 16 березня 1840 року неподалік від Кордоби в Аргентині. Мав дев’ятеро братів та сестер. Вдома діти отримали глибоке релігійне виховання, про що свідчить той факт, що обидві сестри Хосе Габріеля стали монахинями. У 16 років Хосе Габріель вступив до семінарії. 26 серпня 1866 року, будучи дияконом, став членом Третього Домініканського Ордену, а декілька тижнів пізніше був висвячений на священика в Кордобі.

Коли в 1867 році в регіоні спалахнула епідемія холери, отець Брохеро допомагав хворим та помираючим. Наступного року прийняв дуже розлеглу парафію Святого Альберта. Часто, вдягнутий в сомбреро і пончо, сидячи верхи на мулі, він вирушав на відвідини своїх парафіян. Завдяки цим подорожам від місцевих фермерів, що господарювали на безкраїх просторах аргентинської пампи він отримав прізвисько „cura gaucho”(ісп. ковбой-лікар). Він завжди брав з собою в подорож ікону Матері Божої.

Під час одного з виїздів заразився проказою, скоріше за все після того, як його пригостив трав’яним чаєм один з хворих. Внаслідок хвороби святий майже зовсім осліп і втратив слух.

В 1898 році Хосе Габріель став кафедральним каноніком в Кордобі. Боровся за будування мостів та залізничних ліній, щоб полегшити своїм землякам пересування територією Аргентини. Крім проголошення Євангелія підтримував будівництво храмів, каплиць і сільських шкіл. В 1902-му став настоятелем в місті Вілла дель Транзіто. Через шість років відмовився від цієї посади і повернувся до свого родинного дому. Помер в ореолі святості 26 січня 1914 року, у віці 73 років. Останні слова, які він промовив були такими: «Тепер я маю вже все, чого потребую для подорожі». Незабаром на його честь назву міста Вілла дель Транзіто змінили на Вілла Кура Брохеро.

Довго чекав беатифікації

Пам’ять про нього залишалась живою протягом багатьох десятиліть. В 1968 році з ініціативи папи Павла VI було розпочато процес беатифікації. Близько 30-ти років тривало збирання матеріалів і свідчень, підтверджуючих його святість, які попали до Ватикану аж у 1997 році.

В 2004 році Іван Павло ІІ підтвердив героїчність чеснот Отця Брохеро, а через вісім років Бенедикт XVI підтвердив справжність чудес, які трапляються за заступництвом аргентинського священика: одним із тих, хто досвідчив чуда зцілення був Ніколас Флорес, який внаслідок страшної автомобільної катастрофи перебував у стані коми, і залишився живим тільки завдяки молитвам про заступництво отця Хосе Габріеля.

14 вересня 2013 року в Аргентині на прохання Папи Франциска відбулася беатифікація отця Брохеро. Через два дні в розважанні під час молитви «Ангел Господній» Папа розповів про нового блаженного, котрий «керований любов’ю Христа, цілком присвятив себе своїй пастві, аби своїм великим милосердям і наполегливістю всіх привести до Божого Царства».

«Я прагну розділити радість аргентинської Церкви з приводу беатифікації зразкового пастиря, котрий верхи на мулі невтомно перетинав безлюдні дороги своєї парафії, шукаючи один за одним домівки людей, що залишилися вірними, щоб привести їх до Бога. Просімо Христа, за заступництвом нового святого, аби якомога більше священиків, наслідуючи отця Брохеро, віддавали свої життя служінню євангелізації, аби стояли на колінах перед Хрестом, але також несли всюди любов і милосердя Бога» – додав Папа Франциск.

Перший святий з Аргентини

Спомин Отця Брохеро святкується 16 березня. Це перший святий, що народився і помер в Аргентині – на додаток був беатифікованим і канонізованим Папою Франциском, першим Папою Римським, що походить з тієї ж країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар