ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


суботу, 10 червня 2017 р.

10.06.2017р. Б. / Папа: Діалог – це шлях, яким чоловік і жінка повинні прямувати разом

Належно цінувати роль жінки, виховувати до братерства та вести діалог. Ці три аспекти Папа Франциск поглибив у своєму слові до членів Папської Ради міжрелігійного діалогу, приймаючи їх у п’ятницю, 9 червня 2017 р., з нагоди завершення Пленарної Асамблеї цього ватиканського відомства, що відбувалася від 7 до 9 червня на тему: «Роль жінки у вихованні до загального братерства».

«На жаль, ми є свідками того, що сьогодні постать жінки як виховательки до загального братерства розмивається й часто не визнається задля численних лих, які гнітять цей світ та, зокрема, завдають удару жінкам в їхній гідності й у тому, що стосується їхньої ролі. Жінки, а навіть і діти, у дійсності, належать до найчастіших жертв сліпого насильства. Там, де беруть верх ненависть і насильство, вони роздирають родини й суспільства, стаючи на заваді жінці спокійно та ефективно виконувати свою місію виховательки, в спільності намірів і дій разом з чоловіком», – зазначив Глава Католицької Церкви.

Саме у цьому контексті Святіший Отець поділився думками про згадані три аспекти, щодо першого зазначаючи: «В складному сьогоднішньому суспільстві, позначеному плюралізмом і глобалізацією, існує потреба в кращому визнанні здатності жінки виховувати до загального братерства. Коли жінки мають можливість у повноті ділитися своїми дарами з усією спільнотою, то позитивні перетворення відбуваються в самому ж способі того, як суспільство організовується та сприймає себе», – сказав він.

Як підкреслив Єпископ Риму, належне цінування ролі жінки повинно відбуватися також і шляхом законодавчих засобів, завдяки яким жінки матимуть змогу зробити свій внесок у будування єдності людського роду. Мова йде про те, щоб поширювати простір «впливовішої жіночої присутності», адже «існує дуже багато жінок, що виконуючи з посвятою та усвідомленням, з великою сміливістю, іноді – героїчною, свої щоденні обов’язки, принесли і приносять плоди своїх дарувань, своїх цінних рис в найрізноманітніших, особливих та кваліфікованих вміннях, поєднаних з дійсних досвідом того, що означає бути матір’ю та вихователькою».

Наступним аспектом, на який звернув увагу Святіший Отець, є вроджене жінкам покликання до братерства, здатне причинитися до народження та зростання нових форм гостинності та взаємопошани. І мова йде не лише про внесок жінки у сферу виховання, але про підхід до людського життя в загальному.

«Таким чином, тісно пов’язані з таємницею життя, жінки можуть зробити великий вклад у поширення духа братерства своїм дбанням про збереження життя та переконаністю в тому, що любов – це єдина сила, яка може вчинити світ придатним для життя усіх людей. У дійсності, жінки часто залишаються єдиними, хто супроводжує інших, насамперед тих, які в родині чи суспільстві є найслабшими, стають жертвами конфліктів чи змушені долати щоденні виклики», – зазначив Папа.

На основі вищесказаного Глава Католицької Церкви перейшов до третього аспекту, яким є необхідність вести діалог, навчаючись творити зв’язки дружби і пошани. У цьому жінка також займає важливе місце на рівні «діалогу життя» в міжрелігійній сфері, даючи свій внесок у краще зрозуміння викликів багатокультурної дійсності.

«Жінки можуть повноправно включатися також в обмін як на рівні релігійного досвіду, так і на богословському рівні. Чимало жінок є добре приготованими до викликів міжрелігійного діалогу на найвищих рівнях, і не лише з католицької сторони. Це означає, що вклад жінок не обмежується “жіночими” питаннями чи зустрічами між жінками. Діалог, – підсумував Папа, – це шлях, яким жінка і чоловік повинні прямувати разом».

Немає коментарів:

Дописати коментар