ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


суботу, 31 березня 2018 р.

31.03.2018р. Б. / Прийняти і віднайти. Коли родина під супроводом

Центр підтримки сім’ї розпочав свою роботу у травні 2017 року. Основна мета – інтеграція внутрішньо переміщених осіб та приймаючої громади у Івано-Франківську та області. Це своєрідний простір для знайомства, спілкування та спільного проведення дозвілля. Тут зустрічаються родини переселенців, учасників, чи загиблих бійців Російсько-Української Війни та місцеві мешканці. Проект реалізовує франківський Карітас.

Працюючи над інтеграцією, Центр підтримки сім’ї гуртує людей навколо найбільшої та універсальної цінності – родина. В Центрі підтримки сім’ї є місце для  усіх шукаючих прийняття, підтримки, зрозуміння. Так, фахівці Центру, асистенти родин та психолог охоплюють супроводом цілу родину: подружжя, батьків, дітей та осіб похилого віку. Відвідувати Центр заохочується кожен член родини.  

Для батьків з дітьми діє група раннього розвитку «30 кроків до школи», гурток англійської мови, студія естетичного розвитку, музично-театральна студія, ритміка, «Школа успіху», інклюзивна група (особи з інвалідністю). Для дорослих – група «Подружні пари», «Тато-клуб» для чоловіків, жіночий клуб, гурток англійської мови, тематичні зустрічі для людей похилого віку. Спільні заняття для родин: арт-терапія, майстер-класи, тематичне дозвілля, усе спрямоване на віднайдення себе у новій ситуації, середовищу.

Психолог Центру підтримки сім’ї проводить групові та індивідуальні консультації для дорослих та дітей. Найбільше, що турбує батьків – це проблеми виховання та впливу на дитину. Часто психолог допомагає сім’ям впоратися з втратою близької людини, а також адаптуватися у суспільстві – з такими проблемами звертаються родини переселенців та учасників РУВ.

Асистенти родин, крім проведення занять, допомагають сім’ям впоратися з труднощами, що час від часу виникають у родині, це можуть бути побутові або соціальні проблеми.

Існують вже непоодинокі позитивні випадки наставництва – коли місцеві родини, зокрема загиблих воїнів РУВ беруть під опіку родини переселенців.

Олена Старченко переїхала з Донецька, як тільки почалися військові дії у її рідному місті. Центр підтримки сім’ї відвідує три місяці, сюди ж ходять її двоє синів. Малюють, танцюють, вчать українську та іноземні мови.
«Мені дуже подобається ставлення працівників до дітей та батьків, тут почуваєш себе, як у сім’ї, – говорить Олена, – Івано-Франківськ – гарне місто, але справжнім домом стає те місце, де в тебе є теплі стосунки з людьми, які тут мешкають, і такі вже люди є, я дякую Богу за це».
У Центрі підтримки сім’ї впроваджується нова модель супроводу родини – асистент родини. Це помічник, який веде сім’ю, але не робить все за них, а направляє. Критерієм успішності супроводу є, коли сім’я може сама впоратися зі своїми проблемами.

З травня по грудень 2017 під супроводом Карітасу перебувало 169 родин, серед них ВПО – 81, учасників РУВ – 33, місцевих – 55. Разом усіх – понад 430 осіб.

Центр підтримки сім’ї співпрацює із ЗОШ № 3, де навчається 58 дітей з родин вимушено переміщених осіб. Школярі залучаються до інтеграційних заходів.

Для роботи Центру підтримки сім’ї Карітас Івано-Франківськ орендує окреме приміщення у центрі міста за адресою Чорновола, 7, офіс 313 (3-ій поверх).

Вихідними днями працівники Центру виїжджають у райони Івано-Франківська, аби там зустрітися з переселенцями. Зараз налагоджена співпраця з Калуським та Долинським районами, до занять також долучаються і місцеві мешканці.

Центр підтримки сім'ї діє у рамках проекту «Створення центру підтримки сім’ї в якості моделі для інтеграції вимушено переміщених осіб і приймаючих громад в Україні». Проект співфінансовано в рамках Програми співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційна позиція Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Немає коментарів:

Дописати коментар