ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


вівторок, 12 грудня 2017 р.

12.12.2017р. Б. / «Військовий капелан ‒ це знак присутності Бога в нелюдських обставинах», ‒ Блаженніший Святослав до військових капеланів УГКЦ

У понеділок, 11 грудня, у Києві Божественною Літургією у Патріаршому соборі розпочався ХІ-ий з’їзд військових капеланів. Його мета: покращити служіння для військовослужбовців та їхніх рідних у непростий для Української держави час. Протягом трьох днів сто військових капеланів, які пройшли фронт РУВ, обмінюватимуться досвідом та намагатимуться знайти відповідь на ті актуальні виклики, з якими зараз зіштовхуються.

На початку з’їзду Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час своєї проповіді наголосив на тому, що усі ми «маємо наполегливо добиватися цілі ‒ забезпечувати і зберігати мирне небо та мирний шлях».

«Цікаво, що у сьогоднішньому Євангелії (Лк. 19, 37-44, ‒ ред.) Ісус Христос говорить дуже глибоку фразу, яку ми часто забуваємо: “Чому ти, місто, не зрозуміло дороги, яка веде до миру?” Дорога до миру полягає в тому, щоб зрозуміти час відвідин Бога. Що це за відвідини? Це момент, коли Всевишній навідується до свого народу, це засвідчення присутності Бога поміж усім народом. Адже Бог є джерелом миру. А те, що люди не розуміють, не бачать і не хочуть Божої присутності веде до знищення», ‒ переконаний Предстоятель.

На думку Блаженнішого Святослава, ми маємо усвідомити місію і завдання Церкви, військового капелана для українського воїнства. «Військовий капелан ‒ це знак присутності Бога в нелюдських обставинах. Наша з вами місія ‒ бути свідком того, що Бог навідується до свого народу, а також показати Україні дорогу до миру. Якщо наш народ не зрозуміє дороги до миру, то Христос буде плакати над нами так, як плакав над Єрусалимом!» ‒ зазначає Глава УГКЦ.

За словами Предстоятеля УГКЦ, наші воїни ‒ це наші захисники, які для нашого миру здатні жертвувати найдорожчим ‒ своїм життям. «Наш воїн нас захищає! Він жертвує собою в ім’я миру! А ми з вами прокладаємо дорогу, яка веде до цього миру. Ми маємо показати Бога серед своїх воїнів, щоби та військова частина, щоб ті серця військовослужбовців не пропустили часу Божих відвідин!» ‒ підкреслив Глава Церкви, говорячи про важливість місії військового капелана.

У коментарі для Департаменту інформації о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту військового капеланства, розповів, що цей з’їзд є особливим, адже він є перший, на якому присутні 32 капелани, які є офіційно працевлаштовані у військових частинах. Мета такого заходу ‒ переглянути служіння військових капеланів, підбити підсумки діяльності протягом року для покращення ефективності такого служіння.

«На з’їзді ми, військові капелани, заслухаємо як відбувається служіння військових капеланів у трьох силових структурах: у Збройних силах України, у Національній гвардії України і Державній прикордонній службі України. Крім того, з’їзд передбачає конференцію військових капеланів, на якій ми розглянемо історичний ракурс військового капеланства, ідентичність служіння військового капелана та характер відносин Церкви і держави. Більше того, ми розглянемо міжконфесійне середовище, в якому опинився капелан, тобто як саме він може послужити для всіх», ‒ зазначив о. Любомир Яворський.

Окрім цього, на з’їзді духівники обговорюватимуть специфіку соціального служіння, особливо про допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців, а також про тонкощі міжконфесійного служіння, фундамент якого такий: «Капеланське служіння у поліконфесійному середовищі: опікуватися всіма, сприяти іншим, служити своїм». У рамках таких обговорень в останній день з’їзду до капеланів навідаються по одному представнику від Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римо-Католицької Церкви та протестантів (п’ятидесятників і баптистів), щоб вони якнайбільше розповіли про специфіку їхніх конфесій.

На з’їзді також є присутні представники Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, які також долучалися до організації заходу.

Нагадаємо, що греко-католицькі капелани одні з перших підтримали ЗСУ у 2014 році. В УГКЦ наразі є 161 військовий капелан, а з початку Російсько-Української Війни Церквою було здійснено понад 600 ротацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар