ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


неділю, 9 липня 2017 р.

09.07.2017р. Б. / 7 порад як бути добрими хресними батьками

Коли дитина проходить в Церкві обряд Хрещення, її батьки обирають пару дорослих осіб, які стають її хресними батьками і мають супроводжувати її в духовному зростанні.

Однак не всі хресні батьки добре розуміють ту роль, яка на них покладена (а точніше: на яку вони самі погодились).

Дехто час від часу згадує своїх похресників у молитві, хтось насправді стає духовним наставником, дехто не забуває вітати з днем народження і дарувати подарунки, а хтось згадує, що має похресника тільки тоді, коли він/вона запрошує на весілля…

Є хресні батьки, які насправді докладають зусиль для того, щоб відіграти важливу роль в духовному, і не тільки, житті дитини. Вони стають прикладом того, як потрібно ставитись до ближніх, як жити своє життя вірою і в усіх життєвих обставинах покладатись на Бога.

Однак, на жаль, є люди, які навіть не пам’ятають імен своїх хресних батьків; вони навіть не впевнені ким вони є, а тим більше, не пригадують, коли бачили їх востаннє. І, мабуть, в таких випадках часто справа не в тому, що хресні батьки зумисне занедбали свої обов’язки, а в тому, що вони не знають, що означає бути хресними батьками. Чи їх обов’язки завершуються одразу після обряду Хрещення? Чи обмежуються вони виключно днями народження похресника? І що взагалі означає бути хорошими хресними батьками в житті людини?

Батьки є головними вихователями дітей, а хресні батьки є особливим духовним «додатком». У своїй енцикліці «Casti Connubii» Папа Пій ХІ пише: «Благословення нащадків, однак, не довершується лише народженням їх, але потрібно додати ще щось, а саме – відповідне їх виховання». Батьки відповідальні за «освіту нащадків» – розуму, тіла і душі,– а хресні батьки повинні допомагати їм. Разом батьки і хресні батьки допомагають духовно зростати в близькості до Бога. І ця допомога не завершується після обряду Таїнства Хрещення. І якщо Вам таки пощастило стати хресними батьками, що зробити для того, щоб бути найкращими?

Пропонуємо сім порад для того, щоб добре виконувати своє покликання хресного тата чи мами:

1. Молись за свого похресника/похресницю.

Завжди пам’ятай його/її в своїх молитвах і проси Бога, щоб показав тобі яким чином найкраще надати допомогу чи підтримку. Молитва також допоможе тобі побачити, як жити своїм покликанням хресного тата/мами. І хоча широко розповсюдженим є припущення, що «батьки і так моляться за свою дитину», наші похресники потребують всіх можливих молитов – як і усі ми. Не соромся молитись за свого похресника так часто, як би ти молився за нього, коли б він був твоєю дитиною.

2. Не будь чужим.

Якщо відійдеш з життя дитини одразу після Хрещення, то ти не тільки пропустиш його/її життя, але й занедбаєш свою роль як хресного тата/мами. Можливо, ти – нахабна хресна мама, котра називає речі своїми іменами, чи привітний хресний тато, котрий ніколи не забуває надіслати відкритку з привітанням… Якого типу хресним татом/мамою ти б не виявився зрештою, ти матимеш вплив на життя свого похресника. Немає двох однакових хресних батьків, і якщо ти таки був благословенний мати похресника, просто будь собою і будь з ним/нею. Якщо не знаєш, що можеш для нього/неї зробити, то просто слухай. Ти ніколи не знатимеш, чи, можливо, в цей момент ти – єдина особа, з ким він/вона може поговорити. Якщо тебе запрошують на святкування дня народження, першого Причастя, випускного чи весілля, зроби все для того, щоб прийти. Не опусти нагоди насправді стати хресним татом/мамою в усьому житті дитини, а не лише на Хрещенні.

3. Будь прикладом.

Старайся показати похреснику, що, незважаючи на те, що відбувається в твоєму житті, чи з якими проблемами ти б не стикався, ти не відступаєш від Божого плану для твого життя. Покажи, що він/вона також не повинні здаватись. Співай з ним/нею пісні прослави, запроси разом помолитись вервицю, запроси на вечерю і запропонуй йому/їй провести молитву перед їжею або ж підіть разом на Літургію. Завжди є нагода для того, щоб дати своєму похреснику свідчення побожного життя.

4. Дрібниці враховуються.

Хресні батьки не є лише для того, щоб дарувати матеріальні подарунки – хоча зазвичай вони бувають дуже щедрими. Ти можеш не бути таким ж багатим як відомий «Хресний батько» з одноіменного фільму, однак завжди можеш подарувати якусь дрібничку (образок з молитвою, записку, в якій зазначено, що ти думав про нього чи будь-що, що нагадує про Бога і що ти завжди готовий допомогти). Хресні батьки є для того, щоб духовно давати, і це може проявлятись в різноманітних подарунках – телефонних дзвінках, обіймах, прогулянках, вечерях чи у футбольній грі. Тут зараховується і випадковий недільний телефонний дзвінок. І ці розмови не повинні завжди бути богословського змісту. Якщо похреснику подобається футбол, поговори з ним про гру чи розкажи про те, як грав у шкільній команді. Кожна дрібничка знадобиться.

5. Хвали за найважливіші речі.

Якщо світ зосереджується на зовнішньому вигляді чи на оцінках в школі, скажи, що в похресника гарна посмішка чи що він/вона дуже добрий. Роби акцент на чеснотах. Розмовляй з ним про те, що йому найбільш цікаво, і похвали за його ентузіазм. Якщо твій похресник – проблемна дитина, будь тим, хто вказуватиме на його хороші риси, коли його «добиватиме життя». Пам’ятай, що кожна дитина – унікальна. І говори йому про це. Кожному з нас Бог дає особливі дари і таланти, які маємо тільки ми. Допоможи похреснику побачити їх і розвивати.

6. Нехай твій похресник знає, що ти щасливий бути його хресним татом/мамою.

Якщо ти щасливий бути хресним татом/мамою, то похресник знатиме, що ти це робиш не з обов’язку чи розрахунку. Він знатиме, що ти дійсно дбаєш про нього і навіть гордишся називати його своїм похресником. Із задоволенням розповідай, що ти говорив від його імені під час обряду Хрещення, а також що відповів, коли священик запитав: «Чи готові ви допомагати батькам цієї дитини в їх обов’язку як християнських батьків?», а хресні відповіли: «Так, погоджуємось». І надалі продовжуй так відповідати.

7. Завжди вказуй на Бога.

Це не означає, що в кожному своєму реченні ти мусиш говорити «Бог» чи «Ісус». Живи милосердям, яке виявляє Небесного Отця, і яким ділитимешся з похресником. Скільки б йому/їй не було років, нагадуй, що він – твій похресник і може бути дитячим та безневинним. Коли він загубиться в якійсь проблемі, нагадай йому про світло Господа і про те, що для його життя є певний план. Ти, як хресний тато/мама, маєш перш за все вести його до Бога усіма можливими способами – телефонними дзвінками, відвідинами, листівками, історіями, підтримкою, а особливо молитвою. Похресники – це дар, і про них не слід забувати, тому не зникай з їх життя.

Бути хресним татом чи мамою – це велике благословення, і якщо постаратись, можна стати найкращим хресним батьком для свого похресника. І чи ти тільки маєш стати хресним татом/мамою, чи вже є ним багато років, ніколи не пізно сказати своєму похреснику чи похресниці, що ти любиш його і хочеш допомогти йому дійти до Неба.

Немає коментарів:

Дописати коментар