ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


суботу, 13 серпня 2016 р.

13.08.2016р. Б. / 10 тез про любов та Сім порад для Тебе

10 тез про любов
Працюйте на любов. Інвестиція в любов повернеться стократно, – отець-єзуїт Юзеф Августин презентував у Львові переклади своїх нових книг «У любові немає страху», «Путівник для батька. 40 роздумів» та «Практика духовного керівництва».

Пропонуємо вашій увазі основні тези о. Августина про любов, стосунки та подружжя.

1) Любов – це жертовність, посвята. Ми всі хочемо любові, але не задумуємось над тим, чи самі її даємо.  Джерелом любові є Бог. Людина приймає любов від Бога і ділиться нею з ближніми. Чим більше вона отримує, тим більше здатна давати. А чим більше дає, тим більше може прийняти знову. Щоб давати любов іншим, треба перебувати у тісному зв’язку з Богом, відкритися і довіритися Його любові.

2) Тільки Божа любов безкорисна. Любов у людей треба заслужити. Божу любов ми отримуємо як дар і благодать. Людська любов вимагає певних дій та навичок. Очікуючи любові від інших, ми повинні помічати і втілювати в життя сподівання тих, з ким живемо чи хочемо налагодити стосунки, прислухатися до їхніх потреб і прагнень.

3) Любові не можна вимагати. Любов – це свобода. Коли хтось із закоханої пари або подружжя висуває рішучі вимоги до партнера, то поводиться егоцентрично, обмежуючи свободу й автономію іншого. «У рішучому домаганні любові від інших, у намаганні змусити до неї завжди наявний певний елемент маніпуляції, натиску чи навіть насильства», – зазначає о. Ю. Августин.

4) Не можна давати любов іншим, якщо сам її не приймаєш. Багато людей роблять помилку, коли, нехтуючи власними потребами любові, намагаються із самопосвятою та відданістю служити іншим. Наслідком такого «жертовного служіння» може стати духовна порожнеча, а згодом – пригнічення і криза. Людина не може допомагати іншим, не дозволяючи допомогти собі, адже сама не є джерелом любові.

5) Любов потребує важкої праці. Налагодження стосунків, створення сім’ї, виховання дітей, а особливо тісний зв’язок з Богом – вимагають щоденних зусиль і праці над собою. Любов не можна купити за гроші чи отримати задарма.

6) Любов дає можливості. Закоханість – дар від Бога, що мотивує молодих людей змінюватися. Заради стосунків з коханим / коханою людина здатна відмовитися від шкідливих звичок, позбутися недоліків і розвивати свої здібності. Молоді люди часто марнують цей дар, не усвідомлюючи його цінності.

7) Любов зростає разом із людиною– від появи на світ до глибокої старості. Якщо дитина упродовж дорослішання належно приймає любов батьків, учителів, душпастирів, то її здатність любити збільшується і в дорослому віці вона зможе втілювати дар любові у своєму щоденному житті.

8) Коли Бог на першому місці, все інше на своїх місцях. Як опанувати власну сексуальність? Не починати з нею боротися, а робити щось добре. Чим більше добра, тим менше часу на пристрасть. Не варто думати, що сексуальні гріхи є найбільші. Це шоста заповідь, а не перша. Чистота сексуальна – це чистота серця. Коли людина дбає про чистоту серця і робить добрі справи, то може опанувати свою слабкість.

9) Людська любов вимагає компромісу. Чому подружжя розпадаються? Тому що люди бувають уперті, дотримуючись власних переконань або сперечаючись через банальні речі. У подружньому житті треба вміти поступатися, відмовлятися від своїх поглядів, обговорювати складні ситуації. Перед одруженням варто подумати, чи є між нареченими компроміс і як його можна досягти. Подружні стосунки – це стосунки партнерства.

10) Інвестиція в любов повернеться стократно. Ми можемо призвичаїтися до невеликого заробітку і скромного способу життя. Але нам важко змиритися з відсутністю подружньої любові, сімейної злагоди та взаємоповаги. У погоні за кар’єрою і матеріальним комфортом люди часто занедбують домашні справи, спілкування з дружиною та дітьми. А тоді пожинають гіркі плоди – непорозуміння, пригнічення, образи, зради. Молодим людям слід ретельно підготуватися до Св. Тайни Подружжя. Адже Церква лише освячує їхній союз, а відповідальність за його укладання і дотримання несуть самі наречені.

Більше – читайте у книзі «У любові немає страху».

За матеріалами: ДивенСвіт

Духовна велич Львова

*** 
Сім порад для Тебе

Якщо ви з дівчиною\хлопцем вирішили дотримуватись дошлюбної чистоти, то ці 7 порад для вас!

По-перше, у справі «чистоти» (це також стосується боротьби з будь-яким гріхом) варто уникати нагоди до гріха. Тому, можливо, варто дещо змінити у своїй поведінці.

Сучасний світ вважає, що переспати з кимсь є чимось більш «нормальним», ніж утриматитись від цього. Тому, аби відрізнятись від світу, потрібно прийняти «залізне» рішення. Однак основою «політики чистоти» хай буде повага до моєї дівчини\хлопця та уникання провокування до гріха.

Перераховані пункти – це не правила, а поради. Ці поради допоможуть уникнути помилок, про які потім можна жалкувати. Тож:

1/Не ночуйте в одній кімнаті з особою протилежної статі, нічні поїздки здійснюйте у товаристві інших людей, не вдвох. 

2/Встановіть для себе «комендантську годину» і будьте відповідальні за інших людей для її дотримання. 

3/Розкажіть про свої плани одне одному про те, як збираєтесь разом дотримуватись чистоти до шлюбу. З’ясуйте, що могло би бути важким для вас, моліться у цьому намірі. 
4/Обмежте до мінімуму фізичні дотики одне до одного. Загалом – уникати дотиків до тіла нижче шиї і вище колін – мудре рішення. 

5/Перебуваючи разом, уникайте, аби лягати поряд одне з одним. 

6/Розпізнавайте будь-які потенційно важкі ситуації, не допускайте або змінюйте їх. Можливо, варто прийняти рішення не дивитись разом романтичних фільмів.

7/Якщо ви достатньо дорослі, то невдовзі одружитесь. Навіщо чекати роками, якщо ви знаєте, що хочете бути разом? Однак пам’ятайте про ваш вік і звертайте увагу на поради тих, хто вас знає і любить. 18 або 19 років може бути занадто молодим віком для укладення шлюбу, а можливо, і ні. Все залежить від вашої зрілості. Поради батьків, друзів та духовних осіб вам у цьому допоможуть.  

Нагадуємо, покровителями чистоти вважають Пресвяту Діву Марію, св. Йосифа, св. Марія Ґоретті, св. Марія Магдалина.  

Молитва про чистоту серця

Господи Боже, не надіючись на свою праведність, а покладаючись повсякчасно лише на чесноти Твого возлюбленого Сина, мого Відкупителя, Ісуса Христа, прошу Тебе: заради Нього прости мої гріхи. Серце чисте дай мені і дух праведний віднови в мені. Очисти мій розум від усяких злих бажань. Вижени з мого життя всю жадібність і заздрість, всю злість і ненависть, усю гордість і марнославство. Сповни мою душу любов’ю до Тебе і духом служіння усім людям. Даруй мені сили чинити опір спокусам і їх перемагати. Зодягни мене в шати праведності, які Ісус вистраждав для мене на Голгофі. Спонукай мене зростати в благодаті перед Тобою і примножувати добрі діла впродовж усього мого життя. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

За матеріалами CNL

Джерело:    КМЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар