ПОДРУЖЖЯ=СІМ'Я=РОДИНА=НАЦІЯ


пʼятницю, 29 червня 2018 р.

29.06.2018р. Б. / Про лжепророків. У відповідь на пост священика, який виступив на захист гей-параду

Вчора Євангеліє попереджало нас, що лжепророки приходять в Церкву у вигляді вовків в овечих шкурах. Іноді їх можна розпізнати лише за плодами, адже не збирають виноград з тернини…

Варто пам’ятати, що коли вовк одягає овечу шкуру, то спочатку має вбити. Що означає вбити вівцю? Ісус є Агнцем, а значить лжепророк “вбиває” Христа, можна сказати,  вбиває голос Агнця в собі. Лжепророк веде на смерть тих, які довірилися його обіцянкам добра і людяності. А може вовк вбиває брата, який говорить правду, бо той є небезпечним чи, принаймні, шкідливим? А значить його потрібно знищити ментально, інтелектуально і бажано публічно – голосом “колективного лайку”. Даруйте мені цей неологізм.

Питання: хто говорить правду, а хто лжепророкує чи вбиває (ми вже домовились, що одного без іншого не існує)? Навіть в середовищі Церкви, там, де істина є найвищою цінністю, в багатьох питаннях немає ясності і єдності.

Хтось скаже: “І добре, Церква не є піонертабором, ми не маємо синхронно марширувати”. Апостоли, хоч і були піонерами, але точно – не в піонертаборі. Але вони перебували у світлиці однодумно. Їхня душевна єдність сьогодні могла бути трактована, як прояв християнського тоталітаризму, нівелювання особистості, зазомбованості, але насправді ця єдність є наслідком одного духу, духу Христа.

Коли немає апостольської однодумності в Церкві, то значить дух Христа чи диявола, чи будь-який інший дух не є монополістом. Знаю, Вас дратує слово “монополіст”, однак, якщо ми приймаємо, що Церква є містичним, але Тілом, то над одним Тілом мав би панувати єдиний Дух? А значить “однодушність” в Церкві є ознакою не тоталітаризму, але її життям.

Поки автор викладає свої неоковирні роздуми,  в церковному середовищі переконливий інтелектуал приставив хрест до скроні жертви, а десь турботливий пастир не дорахувався вівці.
Про що йдеться? Священик УГКЦ написав у своєму фб на захист проведення гей-парадів і проілюстрував свій  пост цим фото. Пост набрав 5000 лайків і 2000 поширень. Цифри співвідносні із числом неофітів першої проповіді апостолів: “Ті ж, що прийняли його слово, охристились, і того дня до них пристало яких 3000 душ”.

Проповідь Петра підняла до покаяння і життя 3000 грішників, а проповідь о. Назара…

А тепер давайте повернемося до Євангелія.

Чому євангельські вівці так легко дають себе обманути вовку, хай і в овечій шкурі? Очі недобачають, ніс не ловить запаху хижака, спостерігається суттєва приглуховатість. Чому органи чуття, які мали би розпізнати небезпеку, підводять?

Біблія вбачає дві причини в такого роду симптомах – старість та гріх. І одне, і інше результатом має одне – смерть.

Християнство старіє в своє учительському уряді та народі Божому? Не відчуває знаків часу, живе минулим, не може прийняти  нових викликів, як старенька бабуся опанувати простий мобільний телефон?
або
Християнство сліпне, глохне і втрачає ропізнання запаху через гріх?

Зір. Перебуваючи довгий час у темряві гріха людина втрачає спроможність бачити.

Слух. Гріх кричить з усіх гучномовців цього світу і кличе до себе. На універсальній  “дискотеці” гріха людина не спроможна почути щось інше – надто голосно звучать динаміки.

Запах. Гріх – це лайно, і його запах настільки сильний, що ми перестали відчувати якісь інші запахи, серед яких і запах вовка.

Коли всі рецептори не посилають сигналів небезпеки, тоді для точного розпізнання лжепророка-вовка маємо зачекати і побачити плоди. Однак в цьому випадку є 3 проблеми:
  • терпіння – треба дочекатися, коли сім’я покаже що виросло – будяк чи виноград, коли достигне плід будяка чи винограду;
  • пам’ять – треба пам’ятати про що вчора і рік тому говорив і робив наш вівцеподібний вовк;
  • знання – треба знати як виглядає “виноград”. Бо вже сьогодні, показючи на реп’ях будяка, нас намагаються переконати, що споконвіку саме так виглядав виноград.

Немає коментарів:

Дописати коментар